Οικοσυστήματα, Τροφικές αλυσίδες και Τροφικά Πλέγματα



Πολύ συχνά ακούμε τη λέξη Οικοσύστημα. Εσείς γνωρίζετε τι είναι ένα οικοσύστημα;
Οικοσύστημα ονομάζουμε όλα τα φυτά, όλα τα ζώα ενός τόπου, τα στοιχεία του τόπου που δεν έχουν ζωή, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους.
Τα ζώα,  τα φυτά, αλλά και κάποιοι, μικροί κυρίως, οργανισμοί, που βοηθούν στην αποσύνθεση των φυτών και των ζώων αποτελούν τα έμβια στοιχεία του οικοσυστήματος (γιατί έχουν ζωή).
Το νερό, το έδαφος, ο αέρας, το φως του ήλιου, το πόσο κρύος ή ζεστός είναι ο τόπος εί­ναι τα άβια στοιχεία του οικοσυστήματος (γιατί δεν έχουν ζωή).
Οικοσύστημα μπορεί να είναι μια σταγόνα νερού, ένας ωκεανός, ένα λιβάδι ή μια ολόκληρη πόλη!!!

Μερικά παραδειγμάτα οικοσυστημάτων

ορεινό οικοσύστημα

θαλάσσιο οικοσύστημα


πεδινό οικοσύστημα


Τι είναι μια τροφική αλυσίδα;

Τα στοιχεία του οικοσυστήματος έχουν μεταξύ τους πολλές σχέσεις. Μια σημαντική σχέση που έχουν τα φυτά και τα ζώα είναι ότι το ένα αποτελεί τροφή για το άλλο. Έτσι, στο οικοσύστημα σχη­ματίζονται τροφικές αλυσίδες.
Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε πως αν σπάσει ένα κρίκος της τροφικής αλυσίδας διαταράσσεται η ισορροπία της φύσης.


Λέξεις κλειδιά για τις τροφικές αλυσίδες
Παραγωγοί (ή αυτότροφοι οργανισμοί): έτσι ονομάζονται οι οργανισμοί που παράγουν μόνοι τους την τροφή τους χρησιμοποιώντας της ενέργεια του ήλιου. Οι οργανισμοί αυτοί είναι τα φυτά και το φυτοπλαγκτόν που παράγουν την τροφή τους με τη φωτοσύνθεση.
Καταναλωτές (ή ετερότροφοι οργανισμοί): έτσι ονομάζονται οι οργανισμοί που δεν παράγουν μόνοι τους την τροφή τους αλλά παίρνουν την ενέργεια που χρειάζονται τρώγοντας ζώα ή φυτά. Καταναλωτές είναι τα ζώα, τα βακτήρια και οι μύκητες (πχ μανιτάρια)
Οι καταναλωτές ανάλογα με το είδος της τροφής που τρώνε χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
Φυτοφάγοι: έτσι ονομάζονται οι οργανισμοί που τρέφονται μόνο με φυτά.
Σαρκοφάγοι: έτσι ονομάζονται οι οργανισμοί που τρέφονται μόνο με άλλα ζώα.
Παμφάγοι: έτσι ονομάζονται οι οιργανισμοί που τρέφονται και με φυτά και με ζώα.
Αποικοδομητές: έτσι ονομάζονται τα βακτήρια του εδάφους και οι μύκητες που διασπούν και τρέφονται με νεκρή ύλη.

Πώς φτιάχνονται οι τροφικές αλυσίδες;
Για να φτιάξουμε μια τροφική αλυσίδα πρέπει να βρούμε πρώτα από όλα "ποιος τρώει ποιον" κι έπειτα να τους τοποθετήσουμε στη σειρά ώστε ο καθένας από αυτούς να αποτελεί τροφή για τον επόμενο. Έτσι λοιπόν ξεκινάμε από τους αυτότροφους οργανισμούς (φυτά ή φυτοπλαγκτόν) και συνεχίζουμε με τους φυτοφάγους, τους σαρκοφάγους και τους παμφάγους ανάλογα με το ποιος τρώει ποιον.


Δείτε επίσης:
Τώρα που μάθαμε τι είναι οι τροφικές αλυσίδες έτοιμοι να παίξουμε φτιάχνοντας τις δικές αλυσίδες;
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε κλικ σε κάποια από τις παρακάτω εικόνες:



























Καλή διασκέδαση!!!

Τρίτη 17 Iανουαρίου 2012. Καλώς ήρθατε στο e-tetradio!!!


Θα ήθελα να σας γράψω κάτι ξεχωριστό αλλά επειδή δεν έχω καμιά καλή ιδέα αυτή τη στιγμή σας καλωσορίζω στο e-tetradio και θα αφήσω τις "σελίδες" του να μιλήσουν για μένα!
Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο , ενδιαφέρον και διασκεδαστικό!

Καλή πλοήγηση στις σελίδες του ηλεκτρονικού τετράδίου μου...

Άννα Σ.

Ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση

Ο κόσμος μας αλλάζει...
Κάθε μέρα που περνάει φέρνει μαζί της αλλαγές στον άνθρωπο,στα ζώα, στο περιβάλλον, στην ίδια τη ζωή.
Οι αλλαγές αυτές είναι άλλοτε ευχάριστες κι άλλοτε δυσάρεστες...
Μια από τις πιο δυσάρεστες αλλαγές στον πλανήτη είναι η τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει προκαλέσει η ανθρώπινη δραστηριότητα.
Θύματα αυτής της οικολογικής καταστροφής έχουν πέσει χιλιάδες είδη ζώων και φυτών που έχουν εξαφανιστεί ή απειλούνται με εξαφάνιση.

Στην ιστοσελίδα του wwf παρουσιάζεται το Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας  το οποίο έχει εκδοθεί από την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία σε συνεργασία με με το WWF Ελλάς, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία και το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας. και αποτελεί συλλογική προσπάθεια άνω των 100 ζωολόγων. Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται αναλυτικά όλα τα είδη ζώων και φυτών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα video με μερικά από τα ζώα που κινδυνεύουν και στη συνέχεια θα αναφερθούμε αναλυτικά σε κάποια από αυτά.

Τα ζώα που θα δείτε στο video χαρακτηρίζονται ως κρισίμως κινδυνεύοντα, κινδυνεύοντα και τρωτά. Τι σημαίνουν αυτοί οι όροι;
 Οι χαρακτηρισμοί αυτοί είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι και δείχνουν το πόσο πολύ ή λίγο κινδυνεύει με εξαφάνιση το εκάστοτε ζώο.
Στην ιστοσελίδα του wwf αναφέρονται οι κατηγορίες ένταξης του ανάλογα με το πόσο κινδυνεύουν.
Σας παραθέτω εδώ το σχετικό πίνακα:

Κατηγορίες ένταξης των ειδών αναλόγως του βαθμού απειλής:
Κρισίμως Κινδυνεύοντα (CR)Υψηλότατος κίνδυνος εξαφάνισης από το φυσικό τους χώρο στο άμεσο μέλλον
Κινδυνεύοντα (EN)Πολύ υψηλός κίνδυνος εξαφάνισης από το φυσικό τους χώρο στο άμεσο μέλλον
Τρωτά (VU)Υψηλός κίνδυνος εξαφάνισης από το φυσικό τους χώρο στο μεσοπρόθεσμο μέλλον
Σχεδόν απειλούμενα (NT)Ενδέχεται να ενταχθούν σε κατηγορία κινδύνου στο άμεσο μέλλον
Μειωμένου Ενδιαφέροντος (LC)Σχετικά κοινά ή ευρέως διαδεδομένα είδη
Ανεπαρκώς Γνωστά (DD)Είδη για τα οποία δεν υπάρχουν επαρκή ή κατάλληλα δεδομένα ώστε να αξιολογηθεί η κατάστασή. Μπορεί να αποδειχθούν απειλούμενα.


Μόνο μια ματιά στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων στην Ελλάδα είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς πόσα είδη βρίσκονται σε κίνδυνο! Οι αριθμοί από μόνοι τους είναι απογοητευτικοί!
Για τη σύνταξη του Κόκκινου Βιβλίου ελέγχθηκαν:
426 είδη σπονδυλόζωων από τα οποία εντάχθηκαν σε κατηγορίες κινδύνου 172.

591 είδη ασπόνδυλων από τα οποία εντάχθηκαν σε κατηγορίες κινδύνου 304.

Δυστυχώς είναι τόσο πολλά τα είδη που κινδυνεύουν που είναι δύσκολο να αναφερθώ σε καθένα από αυτά ξεχωριστά γιατί αν το έκανα θα έγραφα κι εγώ με τη σειρά μου το δικό μου κόκκινο βιβλίο...

Παρακάτω αναφέρονται τα απειλούμενα είδη στην Ελλάδα σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο. Κάνοντας αριστερό κλικ πάνω στα ονόματα των ζώων μπορείτε να δείτε φωτογραφίες τους και να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για το καθένα από αυτά.
_______________________________________________________________

Θηλαστικά
Κρισίμως Κινδυνεύοντα

Κινδυνεύοντα

_______________________________________________________________

Ψάρια
(θάλασσας και εσωτερικών νερών)
    
Κρισίμως Κινδυνεύοντα
ταυροκαρχαρίας , ρυγχοκαρχαρίας , λάμια , οξύνωτος , γκριζόβατος , γκαβόχελο , θρίτσα , ευβοϊκή μπριάνα , μπριάνα Λέσβου , σίρκο Δοϊράνης , αλάϊα , ηπειρώτικη τσίμα , λακωνικός πελασγός , φεροβελονίτσα , ζουρνάς , ζαχαριάς Αλμυρής , ελληνοπυγόστεος , κερκυρογωβιός

Κινδυνεύοντα
λευκός καρχαρίας , διαβολόψαρο , ερυθρός τόνος , γελάρτζα , γκιζάνι , αττικόψαρο , τσίμα της Πρέσπας , στρυμονόγαστρος , λεσβοβίνος , θεσσαλογωβιός , καιαδική μενίδα , ποταμοκέφαλος του Μωριά, πασκόβιζα , αραχθοβελονίτσα , πέστροφα των Πρεσπών , πέστροφα του Λούρου

_______________________________________________________________

Πουλιά
Κρισίμως Κινδυνεύοντα
νανόχηνα , σταχτόχηνα , χηνοπρίστης , κοινός φασιανός , ευρασιατική χαλκόκοτα , τσίφτης , ευρωπαϊκός θαλασσαετός , γυπαετός , ασπροπάρης , όρνιο , λιβαδόκιρκος , ανατολικός βασιλαετός , στεπογέρακο , χαμωτίδα , λεπτομύτα

Κινδυνεύοντα
ευρωπαϊκό κεφαλούδι , πορφυροτσικνιάς , μαύρος πελαργός , μαυρόγυπας , κραυγαετός, στικταετός , χρυσαετός , γερακαετός , χρυσογέρακο , μαυροκέφαλος γλάρος , μουστακογλάρονο , μαυρογλάρονο

_______________________________________________________________

Αμφίβια

Κρισίμως Κινδυνεύοντα
βάτραχος της Καρπάθου

Κινδυνεύοντα
κρητικός βάτραχος

_______________________________________________________________

Ερπετά
Κρισίμως Κινδυνεύοντα
δερματοχελώνα , αφρικανικός χαμαιλέωντας

Κινδυνεύοντα
καρέτα , πράσινη θαλασσοχελώνα , οχιά της Μήλου
_______________________________________________________________
Και τώρα που μάθαμε για τα ζώα που κινδυνεύουν ας προσπαθήσουμε να τα βοηθήσουμε όσο μπορούμε!!!

Ανακύκλωση συσκευών και λαμπτήρων






Ποια είναι η σημασία της ανακύκλωσης συσκευών;
Η ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών είναι πολύ σημαντική γιατί συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων. Ανακυκλώνοντας τις διάφορες ηλεκτρικές συσκευές που δε λειτουργούν πια ή έπαψαν να μας χρειάζονται μειώνουμε τα απορρίμματα και κατά συνέπεια τα προβλήματα της διαχείρισης τους και επίσης διατηρούμε τη φύση και τις γειτονιές μας καθαρές βελτιώνοντας έτσι τις συνθήκες διαβίωσής μας.

Γιατί να κάνω ανακύκλωση και να μην πετάξω τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μου στα σκουπίδια όπως διάφορα άλλα απορρίμματα;

Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές είναι κατασκευασμένες από πάρα πολλά διαφορετικά υλικά. Κάποια από αυτά τα υλικά, όπως μέταλλα ή κάποια πλαστικά είναι τελείως ακίνδυνα όταν λειτουργούν οι συσκευές μας.
Όταν όμως οι συσκευές μας δεν λειτουργούν (γίνονται λοιπόν απόβλητα), ένα μέρος από αυτά τα υλικά θα μπορούσαν να διαφύγουν και να γίνουν επικίνδυνα για το περιβάλλον.
Είναι λοιπόν σημαντικό αυτές οι συσκευές μας να μην καταλήγουν στα σκουπίδια ή στο πεζοδρόμιο ή στις χωματερές.
Με την ανακύκλωση ξεχωρίζονται από τις παλιές μας συσκευές όλα τα διαφορετικά υλικά ώστε από τη μια μεριά να μπορούν να βρεθούν και να απομονωθούν τα επικίνδυνα υλικά και από την άλλη να συγκεντρωθούν τα υλικά (μέταλλα, πλαστικό, γυαλί) που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν για την κατασκευή άλλων συσκευών

Πρέπει λοιπόν να θυμάστε πάντα πως όπως δεν πρέπει να πετάμε στα σκουπίδια τα χαρτιά, τα πλαστικά, τα γυάλινα μπουκάλια και τα αλουμινένια κουτάκια, έτσι δεν πρέπει να πετάμε και τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές μας συσκευές και τους λαμπτήρες.
Η ανακύκλωση δεν κοστίζει τίποτα αλλά μας προσφέρει πολλά....

Αν δεν είστε σίγουροι για το ποιες κατηγορίες προϊόντων μπορούν να ανακυκλωθούν μπορείτε να συμβουλευτείτε το παρακάτω φυλλάδιο:

Κατηγορίες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων που μπορούν να ανακυκλωθούν

Δείτε επίσης:
Αν σας άρεσαν τα "Δεν είναι παραμύθι 1 και 2" μπορείτε να τα δείτε ξανά με τη μορφή ενός διαδραστικού παραμυθιού με ήρωες cartoon μέσα από το βραβευμένο microsite  της εταιρίας Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε..
Για να ξεφυλλίσετε αυτό το ξεχωριστό ηλεκτρονικό βιβλίο αρκεί να κάνετε κλικ εδώ κι εδώ .

Ανακύκλωση

Ο όρος ανακύκλωση έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας... Η ίδια η ανακύκλωση όμως έχει μπει στη ζωή μας;
Εσείς κάνετε ανακύκλωση;
Η ανακύκλωση δεν είναι μόδα που την ακολουθούμε ή δεν την ακολουθούμε... Είναι ανάγκη, είναι στάση ζωής και είναι υποχρέωση μας απέναντι στους εαυτούς μας, το περιβάλλον και τις επόμενες γενιές να την εντάξουμε στην καθημερινότητα μας. Άλλωστε δεν είναι δύσκολο να κάνεις ανακύκλωση - θέμα συνήθειας και συνείδησης είναι!

Τι είναι η ανακύκλωση;
Ανακύκλωση είναι η διαδικασία μέσα από την οποία καταφέρνουμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά διάφορα υλικά όπως το γυαλί, το χαρτί, το πλαστικό, το αλουμίνιο και το λευκοσίδηρο αφού τα επεξεργαστούμε κατάλληλα.

Ποια είναι τα οφέλη της ανακύκλωσης;
Η Ανακύκλωση:
* βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος βελτιώνοντας έτσι τις συνθήκες διαβίωσης μας αλλά και εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

* βοηθά στη μείωση των αστικών αποβλήτων και κατά συνέπεια μειώνονται και τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διαχείρισή τους και αν σε αυτό προσθέσουμε και το όφελος που προκύπτει από τη μείωση του κόστους διαχείρισής των απορριμάτων τότε το κέρδος είναι διπλό.

* συνεισφέρει στη εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων.

* βοηθά στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

* βοηθά στην ανάπτυξη της οικονομίας εφόσον γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας και επιπλέον δε χρειάζεται η εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης.

* βοηθά στην ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης και προσφέρει στους ανθρώπους την αίσθηση πως συμμετέχουν έμπρακτα στην προσπάθεια για την προστασία του πλανήτη και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους.

Η ανακύκλωση δε θέλει κόπο θέλει τρόπο... Θέλεις να μάθεις κι εσύ τον τρόπο;

Αν ναι μπορείς να παρακολουθήσεις αυτό το πολύ ενδιαφέρον video για την ανακύκλωση!




Και τώρα που έμαθες για την ανακύκλωση όλα όσα θα πρέπει να ξέρεις κάνε κλικ σε κάποιο από τα παρακάτω link για να παίξεις παιχνίδια ανακύκλωσης

Και αν ακόμη δεν είσαι σίγουρος τι κάνει να πετάς στους μπλε κάδους και τι όχι τότε μπορείς να συμβουλεύεσαι τον παρακάτω κατάλογο από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Σύντομα θα είσαι πρωταθλητής στην ανακύκλωση!!!

Aσφάλεια στο διαδίκτυο

(Κάντε κλικ στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος σε νέο παράθυρο)


Saferinternet gr: Συνοπτικός Οδηγός μαθητών


Saferinternet.gr: Η ιδιωτική ζωή μας και το διαδίκτυο

Φροντίζω σωστά τα δόντια μου

Δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα στον κόσμο από το να βλέπεις ανθρώπους να χαμογελούν!!!
Όμως τα όμορφα χαμόγελα χρειάζονται και φροντίδα για να παραμείνουν όμορφα. Εσύ φροντίζεις το δικό σου χαμόγελο;


Ο Κύριος Δοντάκης θα σας δώσει μερικές συμβουλές για υπέροχα χαμόγελα όλο λάμψη και υγεία!!!

Το μόνο που έχετε να κάνετε για να διατηρήσετε τα δόντια σας γερά και το χαμόγελο σας λαμπερό είναι να τις διαβάσετε και να τις ακολουθήσετε...
Έτοιμοι;



Συμβουλές για γερά δόντια
1. Να μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) για 2 με 3 λεπτά ώστε να καθαρίσουν καλά και να απορροφήσουν τις ουσίες που περιέχονται στην οδοντόκρεμα.

3. Να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια για να καθαρίζετε τις περιοχές ανάμεσα στα δόντια.

4. Να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα για γερά ούλα.

5. Να αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας κάθε 3 μήνες ή και νωρίτερα αν αρχίσει να φθείρεται και ποτέ να μην τη μοιράζεστε με άλλους!!!

6. Να επισκέπτεστε προληπτικά τον οδοντίατρο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ή και συχνότερα αν νιώσετε οποιαδήποτε ενόχληση.

7. Να αποφεύγετε τις τροφές με ζάχαρη και αν πρόκειται να φάτε κάποιο γλυκό είναι προτιμότερο να το φάτε μετά το φαγητό οπότε εκκρίνεται το περισσότερο σάλιο στο στόμα το οποίο απομακρύνει τη ζάχαρη και τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα.

8. Να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά την κατανάλωση γλυκών ή αν δε μπορείτε τουλάχιστον να τα ξεπλένετε με άφθονο νερό ή να μασάτε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

9. Να πίνετε όξινα ροφήματα (π.χ. αναψυκτικά και χυμούς φρούτων) με καλαμάκι έτσι ώστε να μειώνεται η επαφή τους με τα δόντια  γιατί αυτά τα ροφήματα διαβρώνουν την επιφάνεια των δοντιών. Μετά την κατανάλωση τέτοιου είδους ροφημάτων να μην παραλείπετε να ξεπλύνετε καλά το στόμα σας με νερό και να περιμένετε να περάσει μισή ώρα από την κατανάλωση τους πριν να βουρτσίσετε τα δόντια σας.

10. Να διαλέγετε την κατάλληλη οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα για εσάς.
    Εσείς πλένετε σωστά τα δόντια σας;


    1. Απλώνετε μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας πάνω σε στεγνή οδοντόβουρτσα
    Σκοπός σας δεν είναι να γεμίσετε το στόμα σας αφρούς αλλά να κολλήσει η οδοντόκρεμα στα δόντια σας αφενός για να προστατεύσει τα δόντια από φθορές που μπορεί να τους προκαλέσει η τριβή με την οδοντόβουρτσα και αφετέρου για να καταφέρουν τα δόντια να απορροφήσουν τα συστατικά της οδοντόκρεμας.

    2. Τοποθετείτε την οδοντόβουρτσα μέσα στο στόμα μας με μια μικρή κλίση κατά μήκος της γραμμής των ούλων.
    3. Με κυκλικές κινήσεις αρχίζετε να καθαρίζετε τα δόντια σας.
    Οι κινήσεις σας δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ δυνατές ούτε πολύ μαλακές.
    Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να τραυματίσετε τα ούλα σας και να προκαλέσετε φθορές στα δόντια σας και στη δεύτερη περίπτωση δε βουρτσίζετε αποτελεσματικά τα δόντια σας.
    4. Βούρτσισμα των δοντιών δε σημαίνει καθαρίζω την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών αλλά και την εσωτερική.
    5. Για τις μασητικές επιφάνειες κινήστε την οδοντόβουρτσα σας μπροστά πίσω κάθετα (όπως φαίνεται στην εικόνα)

    Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε και την εσωτερική επιφάνεια του μάγουλου σας και τη γλώσσα σας!!!


    Και αφού μάθαμε πως πρέπει να φροντίζουμε τα δόντια μας για να έχουμε υπέροχο χαμόγελο ας δούμε και μια ταινία για την τερηδόνα.


    Δείτε επίσης:
    Κάνοντας κλικ σε αυτό το link μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τα δόντια και τη φροντίδα τους παίζοντας...

    Kαι επειδή σας άρεσε πολύ όταν το διαβάσαμε στο σχολείο μπορείτε να διαβάσετε ξανά το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά "Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της Γαμήλιας Τούρτας" Πατήστε πάνω στην εικόνα και καλό διάβασμα!!!

     

    Tο φαινόμενο του θερμοκηπίου



    Τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου;
    Συνήθως όταν ακούμε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου το ταυτίζουμε με κάτι κακό. Αυτό όμως δεν είναι απολύτως σωστό.
    Το φαινόμενο του θερμοκηπίου επιτρέπει στη γη να διατηρεί τη θερμοκρασία της. Χωρίς αυτό ο πλανήτης μας θα ήταν παγωμένος και αφιλόξενος! Με τη βοήθεια του φαινόμενου του φαινόμενου του θερμοκηπίου η γη διατηρεί μια μέση θερμοκρασία 15C ενώ χωρίς αυτό η θερμοκρασία της θα ήταν περίπου -20C!!!
    Ο αέρας που περιβάλλει τη γη επιτρέπει στις ηλιακές ακτίνες να φτάσουν μέχρι την επιφάνεια της όπου ένα μέρος της θερμότητας τους απορροφάται από τη γη και την ατμόσφαιρα κι ένα άλλο μέρος αντανακλάται ξανά στο διάστημα.
    Όμως διάφορες δραστηριότητες των ανθρώπων οι οποίες ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα οδηγούν στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη απορροφώντας μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας σε σχέση με το παρελθόν.

    Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη προκαλεί κλιματικές αλλαγές, λιώσιμο των πάγων στους πόλους με αποτέλεσμα και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και διαταράσσει την οικολογική ισορροπία.

    Ο κύκλος του Νερού

    Το νερό ταξιδεύει και κάνει κύκλο.
    Το ήξερες αυτό;

    Τι είναι ο υδρολογικός κύκλος;

    Ο υδρολογικός κύκλος, ή αλλιώς ο κύκλος του νερού, περιγράφει την παρουσία και την κυκλοφορία του νερού στην επιφάνεια της Γης, καθώς και κάτω και πάνω απ’ αυτή. Το νερό της Γης είναι πάντα σε κίνηση και πάντα σε αλλαγή, από την υγρή μορφή στην αέρια ή σε πάγο ξανά και αντίστροφα. Ο κύκλος του νερού λειτουργεί εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Η ζωή στη Γη εξαρτάται απ’ αυτόν. Η Γη θα ήταν πολύ αφιλόξενο μέρος για τη ζωή χωρίς τον υδρολογικό κύκλο.


    Ο υδρολογικός κύκλος με μια ματιά


    Με την επίδραση της ηλιακής θερμότητας το νερό των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμών εξατμίζεται και φτάνει στην ατμόσφαιρα με τη μορφή υδρατμών.
    Έτσι δημιουργούνται τα σύννεφα. Εκεί, όταν βρεθούν τα σύννεφα σε χαμηλές θερμοκρασίες, οι υδρατμοί ψύχονται, υγροποιούνται και λόγω βαρύτητας πέφτουν στη γη με τη μορφή βροχής, χιονιού ή χαλαζιού.

    Το νερό που πέφτει στη γη καταλήγει στις θάλασσες, στα ποτάμια, στις λίμνες και στο έδαφος για να κάνει το ταξίδι του ξανά και ξανά...

    Και μια και μιλήσαμε για τον κύκλο του νερού μπορείτε να παρακολουθήσετε κι ένα σχετικό video!



    Δείτε επίσης:
    Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να μάθετε για τον κύκλο του νερού παίζοντας!!!

    Το δέντρο που έδινε....

    Χθες διαβάσαμε με την κόρη μου ένα πολύ όμορφο παραμύθι...
    Θα ήθελα λοιπόν να το μοιραστώ και μαζί σας γιατί όπως λέει και το παραμύθι δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να προσφέρεις όσα έχεις σε αυτούς που αγαπάς... Έτοιμοι;

    Το δέντρο πού έδινε...


    Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια  μηλιά...και αγαπούσε ένα  αγοράκι.
    Και κάθε μέρα το αγοράκι πήγαινε και  μάζευε τα φύλλα της και τα έπλεκε στεφάνι κι έπαιζε το βασιλιά του  δάσους.
    Σκαρφάλωνε στον κορμό της κι έκανε κούνια  στα κλαδιά της κι έτρωγε μήλα.
    Παίζανε και  κρυφτό.
    Κι όταν το αγόρι κουραζόταν, αποκοιμιόταν  στον ίσκιο της.
    Και το αγόρι αγαπούσε τη  μηλιά πάρα πολύ...
    Κι η μηλιά ήταν  ευτυχισμένη.

    Μα πέρασαν τα  χρόνια.
    Και το αγόρι  μεγάλωσε.
    Και πολλές φορές η μηλιά έμενε  μοναχή.
    Τότε μια μέρα το αγόρι πήγε στη μηλιά κι η  μηλιά είπε:
    Έλα αγόρι, έλα να σκαρφαλώσεις στον κορμό  μου και να κάνεις κούνια στα κλαδιά μου, να φας μήλα και να παίξεις στον ίσκιο  μου αποκάτω και να είσαι ευτυχισμένο».
    «Είμαι μεγάλος πια για να σκαρφαλώνω και  να παίζω», είπε το αγόρι. «Θέλω ν' αγοράσω πράγματα και να καλοπεράσω. Θέλω  λεφτά. Μπορείς να μου δώσεις λεφτά;»
    «Λυπάμαι», είπε η μηλιά, «μα έχω εγώ δεν  έχω λεφτά. Έχω μονάχα φύλλα και μήλα. Πάρε τα μήλα μου, Αγόρι, και πούλησέ τα  στην πόλη. Έτσι θα έχεις λεφτά και θα είσαι  ευτυχισμένο».
    Και τότε το αγόρι σκαρφάλωσε στη μηλιά,  μάζεψε τα μήλα της και τα πήρε μαζί του.
    Κι η μηλιά ήταν  ευτυχισμένη.

    Μα το αγόρι έκανε πολύ καιρό να  ξαναφανεί... και η μηλιά ήταν λυπημένη.
    Ώσπου μια μέρα το αγόρι ξαναγύρισε κι η  μηλιά τρεμούλιασε απ’ τη χαρά της κι είπε:
    «Έλα αγόρι, έλα να σκαρφαλώσεις στον κορμό  μου και να κάνεις κούνια στα κλαδιά μου και να είσαι  ευτυχισμένο».
    «Δεν έχω πια χρόνο να σκαρφαλώνω», είπε το  αγόρι. «Θέλω ένα σπίτι που να δίνει ζεστασιά», είιπε. «Θέλω γυναίκα και παιδιά,  και γι' αυτό χρειάζομαι ένα σπίτι. «Μπορείς να μου δώσεις ένα  σπίτι;»
    «Εγώ δεν έχω σπίτι», είπε η μηλιά. «Σπίτι  μου είναι το δάσος, μα μπορείς να κόψεις τα κλαδιά μου και να χτίσεις ένα σπίτι.  Τότε θα είσαι ευτυχισμένο».
    Κι έτσι το αγόρι έκοψε τα κλαδιά της και  τα πήρε μαζί του για να χτίσει το σπίτι του.
    Κι η μηλιά ήταν  ευτυχισμένη.

    Μα το αγόρι έκανε πολύ καιρό να ξαναφανεί.  Κι όταν γύρισε η μηλιά ήταν τόσο ευτυχισμένη που ούτε να μιλήσει καλά-καλά δεν  μπορούσε.
    «Έλα, Αγόρι», ψιθύρισε, «έλα να  παίξεις»
    «Είμαι πια πολύ γέρος και πολύ λυπημένος  για να παίζω είπε το αγόρι. «Θέλω μια βάρκα να με πάρει μακριά. Μπορείς να μου  δώσεις μια βάρκα;»
    «Κόψε τον κορμό μου και φτιάξε μια βάρκα»,  είπε η μηλιά. «Έτσι θα μπορέσεις να φύγεις μακριά...και να είσαι  ευτυχισμένο».
    Και τότε το αγόρι έκοψε τον κορμό της  έφτιαξε μια βάρκα κι έφυγε μακριά.
    Κι η μηλιά ήταν ευτυχισμένη...μα όχι  πραγματικά.

    Κι ύστερα από πολύ καιρό το αγόρι  ξαναγύρισε.
    Λυπάμαι, Αγόρι», είπε η μηλιά, «μα δε μου  απόμεινε τίποτα πια για να σου δώσω... Δεν έχω  μήλα».
    «Τα δόντια μου δεν είναι πια για μήλα»,  είπε το αγόρι.
    «Δεν έχω κλαδιά», είπε η μηλιά. «Δεν  μπορείς να κάνεις κούνια...»
    «Είμαι πολύ γέρος πια για να κάνω κούνια»,  είπε το αγόρι.
    «Δεν έχω κορμό», είπε η μηλιά. «Δεν  μπορείς να σκαρφαλώσεις...»
    «Είμαι πολύ κουρασμένος πια για να  σκαρφαλώνω», είπε το αγόρι.
    «Λυπάμαι», αναστέναξε η μηλιά. «Μακάρι να  μπορούσα να σου δώσω κάτι... μα δε μου απόμεινε τίποτα πια. Δεν είμαι παρά ένα  γέρικο κούτσουρο. Λυπάμαι...»
    «Δε θέλω και πολλά τώρα πια», είπε το  αγόρι, «μονάχα ένα ήσυχο μέρος να κάτσω και να ξαποστάσω. Είμαι πολύ  κουρασμένος...»
    «Τότε», είπε η μηλιά, κι ίσιωσε τον κορμό  της, «τότε, ένα γέρικο κούτσουρο είναι ό,τι πρέπει να κάτσεις και να  ξαποστάσεις. Έλα, Αγόρι, κάτσε. Κάτσε και  ξεκουράσου».
    Και το αγόρι έκατσε και  ξεκουράστηκε.
    Κι η μηλιά ήταν  ευτυχισμένη...