Φροντίζω σωστά τα δόντια μου

Δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα στον κόσμο από το να βλέπεις ανθρώπους να χαμογελούν!!!
Όμως τα όμορφα χαμόγελα χρειάζονται και φροντίδα για να παραμείνουν όμορφα. Εσύ φροντίζεις το δικό σου χαμόγελο;


Ο Κύριος Δοντάκης θα σας δώσει μερικές συμβουλές για υπέροχα χαμόγελα όλο λάμψη και υγεία!!!

Το μόνο που έχετε να κάνετε για να διατηρήσετε τα δόντια σας γερά και το χαμόγελο σας λαμπερό είναι να τις διαβάσετε και να τις ακολουθήσετε...
Έτοιμοι;



Συμβουλές για γερά δόντια
1. Να μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) για 2 με 3 λεπτά ώστε να καθαρίσουν καλά και να απορροφήσουν τις ουσίες που περιέχονται στην οδοντόκρεμα.

3. Να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια για να καθαρίζετε τις περιοχές ανάμεσα στα δόντια.

4. Να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα για γερά ούλα.

5. Να αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας κάθε 3 μήνες ή και νωρίτερα αν αρχίσει να φθείρεται και ποτέ να μην τη μοιράζεστε με άλλους!!!

6. Να επισκέπτεστε προληπτικά τον οδοντίατρο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ή και συχνότερα αν νιώσετε οποιαδήποτε ενόχληση.

7. Να αποφεύγετε τις τροφές με ζάχαρη και αν πρόκειται να φάτε κάποιο γλυκό είναι προτιμότερο να το φάτε μετά το φαγητό οπότε εκκρίνεται το περισσότερο σάλιο στο στόμα το οποίο απομακρύνει τη ζάχαρη και τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα.

8. Να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά την κατανάλωση γλυκών ή αν δε μπορείτε τουλάχιστον να τα ξεπλένετε με άφθονο νερό ή να μασάτε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

9. Να πίνετε όξινα ροφήματα (π.χ. αναψυκτικά και χυμούς φρούτων) με καλαμάκι έτσι ώστε να μειώνεται η επαφή τους με τα δόντια  γιατί αυτά τα ροφήματα διαβρώνουν την επιφάνεια των δοντιών. Μετά την κατανάλωση τέτοιου είδους ροφημάτων να μην παραλείπετε να ξεπλύνετε καλά το στόμα σας με νερό και να περιμένετε να περάσει μισή ώρα από την κατανάλωση τους πριν να βουρτσίσετε τα δόντια σας.

10. Να διαλέγετε την κατάλληλη οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα για εσάς.
    Εσείς πλένετε σωστά τα δόντια σας;


    1. Απλώνετε μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας πάνω σε στεγνή οδοντόβουρτσα
    Σκοπός σας δεν είναι να γεμίσετε το στόμα σας αφρούς αλλά να κολλήσει η οδοντόκρεμα στα δόντια σας αφενός για να προστατεύσει τα δόντια από φθορές που μπορεί να τους προκαλέσει η τριβή με την οδοντόβουρτσα και αφετέρου για να καταφέρουν τα δόντια να απορροφήσουν τα συστατικά της οδοντόκρεμας.

    2. Τοποθετείτε την οδοντόβουρτσα μέσα στο στόμα μας με μια μικρή κλίση κατά μήκος της γραμμής των ούλων.
    3. Με κυκλικές κινήσεις αρχίζετε να καθαρίζετε τα δόντια σας.
    Οι κινήσεις σας δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ δυνατές ούτε πολύ μαλακές.
    Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να τραυματίσετε τα ούλα σας και να προκαλέσετε φθορές στα δόντια σας και στη δεύτερη περίπτωση δε βουρτσίζετε αποτελεσματικά τα δόντια σας.
    4. Βούρτσισμα των δοντιών δε σημαίνει καθαρίζω την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών αλλά και την εσωτερική.
    5. Για τις μασητικές επιφάνειες κινήστε την οδοντόβουρτσα σας μπροστά πίσω κάθετα (όπως φαίνεται στην εικόνα)

    Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε και την εσωτερική επιφάνεια του μάγουλου σας και τη γλώσσα σας!!!


    Και αφού μάθαμε πως πρέπει να φροντίζουμε τα δόντια μας για να έχουμε υπέροχο χαμόγελο ας δούμε και μια ταινία για την τερηδόνα.


    Δείτε επίσης:
    Κάνοντας κλικ σε αυτό το link μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τα δόντια και τη φροντίδα τους παίζοντας...

    Kαι επειδή σας άρεσε πολύ όταν το διαβάσαμε στο σχολείο μπορείτε να διαβάσετε ξανά το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά "Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της Γαμήλιας Τούρτας" Πατήστε πάνω στην εικόνα και καλό διάβασμα!!!