25η Μαρτίου 1821

Η Ελλάς ευγνωμονούσα, 1858.
Βρυζάκης Θεόδωρος 
 Εθνική Πινακοθήκη

Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την πατρίδα μας.
Η 25η Μαρτίου είναι η επέτειος της έναρξης της επανάστασης το 1821 για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Ας διαβάσουμε λοιπόν τι γιορτάζουμε σήμερα:
Η Ελληνική επανάσταση του 1821 υπήρξε ο αγώνας για απελευθέρωση των Ελλήνων από την οθωμανική καταπίεση. Ήταν η τελευταία από μια σειρά εξεγέρσεων που άρχισαν από τον 15ο αιώνα. Προετοιμάστηκε από την Φιλική Εταιρία τα μέλη της οποίας δημιούργησαν επαναστατικές εστίες από την Μολδοβλαχία μέχρι την Κρήτη. Στην επιτυχία της συνέβαλε και το κίνημα του Ελληνικού Διαφωτισμού που αναπτύχθηκε από τον 18ο αιώνα. Στις περιοχές που επαναστάτησαν συγκαταλέγονται η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, η Κρήτη, περιοχές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, περιοχές της Μακεδονίας και η Κύπρος. Παρά την προσπάθεια καταστολής από τη πλευρά του Σουλτάνου, η επανάσταση κατάφερε να επιζήσει οδηγώντας μετά από μία σειρά διεθνών συνθηκών μεταξύ 1827 και 1832 στη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
Η Ελληνική επανάσταση υπήρξε από τα σημαντικότερα γεγονότα του 19ου αιώνα. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις της Δυτικής Ευρώπης, προκάλεσε τη διάλυση της Ιεράς Συμμαχίας, ενέπνευσε διανοούμενους και καλλιτέχνες της δύσης και γέννησε το κίνημα του Φιλελληνισμού.
Η περίοδος είναι ευρέως γνωστή στην σύγχρονη Ελλάδα με τον όρο "επανάσταση του 21", και η επέτειος εορτασμού της έναρξής της είναι η 25η Μαρτίου, ημέρα επίσημης αργίας για το Ελληνικό κράτος.
Διαβάστε περισσότερα στη wikipedia

Το Χρονολόγιο της Επανάστασης:


Ας γνωρίσουμε και ας ζωγραφίσουμε τους ήρωες του 1821
Κάνοντας αριστερό κλικ πάνω στις εικόνες μπορείτε να τις ανοίξετε σε νέα καρτέλα για να τις αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας ή να τις εκτυπώσετε. Επίσης κάνοντας κλικ πάνω στα ονόματα των ηρώων μπορείτε να διαβάσετε λίγες πληροφορίες για τον καθένα από αυτούς.
















Περισσότερες πληροφορίες και εικόνες ηρώων και σημαντικών προσωπικοτήτων του 1821 αλλά και για την ίδια την επανάσταση μπορείτε να βρείτε σε αυτό το link της Βουλής των Ελλήνων.

Φύλλα Εργασίας
Κάνοντας κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον φύλλο εργασίας με πληροφορίες,δραστήριοτητες και κατασκευές για την 25η Μάρτιου από την Δρ. Αναστασία Σάββα Γεωργιάδου. Αποθηκεύστε το στον υπολογιστή σας και εκτυπώστε το!!!

Ας ζωγραφίσουμε
Κάνοντας κλικ στις παρακάτω εικόνες τις ανοίγετε σε νέα καρτέλα για να τις αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας ή να τις εκτυπώσετε για να τις χρωματίσετε όπως σας αρέσει.
ελληνική σημαία

Κρυφό σχολειό
Τσολιαδάκι (κατασκευή)



Ας παίξουμε....
Κάνοντας κλικ σε καθέναν από τους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να παίξετε παιχνίδια σχετικά με την ελληνική επανάσταση

Δείτε ακόμη:
Ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του Νational Geographic για το 1821


Τραγούδια για την 25η Μαρτίου:
Ο Εθνικός Ύμνος
Ο Θούριος
Δέκα παλικάρια
Να 'τανε το '21
Μάνα μου τα κλεφτόπουλα
Το φλάμπουρο
Ελεύθεροι Πολιορκήμενοι
Ωδή στο Γεώργιο Καραϊσκάκη
Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς
Άκρα του τάφου σιωπή
Το ακτινοδεμένο δισκοπότηρο
Στα Τρίκορφα
Το Σούλι
Κλέφτικη ζωή
Ο χορός του Ζαλόγγου
Κάνοντας κλικ πάνω στον τίτλο κάθε τραγουδιού μπορείτε να το ακούσετε.

Διαβάστε επίσης:
Το κρυφό σχολειό

Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή
παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή!!!

Ρήγας Φεραίος