Η ναυμαχία της Σαλαμίνας - 480π.Χ.

Ο Ξέρξης έχοντας χάσει πολλούς στρατιώτες, πέρασε το στενό των Θερμοπυλών και συνέχισε την πορεία του για την Αθήνα, την οποία όμως βρήκε άδεια.
Στο μεταξύ οι Πελοποννήσιοι ύψωσαν ένα τείχος στον Ισθμό για να εμποδίσουν τους Πέρσες να φτάσουν στην Πελοπόννησο. Εκεί οι αρχηγοί του στόλου διαφώνησαν. Ο Σπαρτιάτης Ευρυβιάδης πίστευε πως ο ελληνικός στόλος θα έπρεπε να εμποδίσει τους Πέρσες να πάνε στην Πελοπόννησο ενώ ο Αθηναίος Θεμιστοκλής υποστήριζε πως θα έπρεπε να αποκρούσουν τους Πέρσες στο στενό της Σαλαμίνας γιατί
Α)οι Έλληνες γνώριζαν καλά την περιοχή και τα πλοία τους λόγω μεγέθους μπορούσαν να κινηθούν πιο άνετα στη στενή αυτή περιοχή από τα πλοία των Περσών.
Β)σε αυτό το στενό χώρο οι Πέρσες δε θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν όλες τους τις δυνάμεις με άνεση

Τελικά επικράτησε η γνώμη του Θεμιστοκλή και τα ελληνικά πλοία συγκεντρώθηκαν στη Σαλαμίνα και τους ακολούθησαν τα περσικά με σκοπό να τα κυκλώσουν και να τα καταστρέψουν. Ο βασιλιάς των Περσών ο Ξέρξης σίγουρος για τη νίκη του στόλου του ανέβηκε στο όρος Αιγάλεω για να παρακολουθήσει τη ναυμαχία. Τελικά όμως αντί να δει το στόλο του να θριαμβεύει παρακολούθησε την καταστροφή του.



Δείτε επίσης:
Ένα ντοκιμαντέρ της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: