Η μάχη των Θερμοπυλών - 480π.Χ.

Δέκα χρόνια μετά την ήττα στο Μαραθώνα, οι Πέρσες πραγματοποίησαν το 480π.Χ. νέα, μεγαλύτερη εκστρατεία εναντίον των Ελλήνων. Τόσο μεγάλη στρατιά οι άνθρωποι εκείνης της εποχής δεν είχαν ξαναδεί. Αρχηγός της εκστρατείας αυτή τη φορά ήταν ο ίδιος ο βασιλιάς των Περσών, ο Ξέρξης, γιος του Δαρείου.Οι Έλληνες μπροστά στον περσικό κίνδυνο αποφάσισαν να τους αντιμετωπίσουν ενωμένοι.
Ο ελληνικός στρατός με αρχηγό το βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα κατευθύνθηκε προς τις Θερμοπύλες. Στο στενό των Θερμοπυλών 7000 Έλληνες παρατάχθηκαν για να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες.
Στο στενό εκείνο πέρασμα οι Πέρσες δεν μπορούσαν να πολεμήσουν πολλοί μαζί με αποτέλεσμα να χάσουν πολλούς στρατιώτες. Όμως από τη δύσκολη αυτή θέση τους έβγαλε ένα ντόπιος ο Εφιάλτης, ο οποίος τους οδήγησε πίσω ακριβώς από τους Έλληνες. Ο Λεωνίδας κατάλαβε πως ο στρατός των Ελλήνων δεν είχε καμιά ελπίδα να τα καταφέρει κι έτσι έδιωξε όλους τους στρατιώτες εκτός από 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς.
Οι Έλληνες πολέμησαν ηρωικά και έπεσαν μέχρι τον τελευταίο υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους μένοντας έτσι στην ιστορία ως παράδειγμα ηρωισμού και φιλοπατρίας.



Δείτε επίσης:
Ένα ντοκιμαντέρ της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης για τη μάχη των Θερμοπυλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: